PROGRAM ELECTORAL

Nimic nu crește „la umbra corupției”, iar corupția a acaparat Constanța.
În administrație, corupția se manifestă în multiple feluri, toate la fel de vătămătoare. 
Corupția se manifestă cu ocazia concursurilor de angajare în primărie sau de promovare pe funcție. Sunt favorizați cei agreați de conducere, rudele celor aflați în sistem, pilele colegilor de partid sau ale sponsorilor. Rezultatul: un aparat la funcționarilor publici căpușat de persoane lipsite de orice profesionalism, agresive cu cetățeanul, dezinteresate de activitate, fără minime cunoștințe, fără viziune, un aparat căpușat de persoane la fel de corupte ca cei care îl conduc. De funcționari dispuși la orice pentru a-și păstra locul de muncă. 

Corupția se manifestă în cea mai mare parte a achizițiilor inițiate de primărie. Și începe cu întocmirea documentației pentru licitație de o asemenea manieră încât să se potrivească „mănușă” persoanelor care trebui să câștige licitația, fie pentru că fac parte din aparatul de partid, fie că au oferit organizatorilor recompense de orice natură. 
Rezultatul? L-am resimțit cu toții din plin în ultimii 4 ani dacă ne gândim cel puțin la cum au fost puse în operă lucrările de reabilitare a bulevardelor și a centrului. Lucrări de proastă calitate, durată de execuție dublă, lucrări foarte scumpe ( prețul s-a dublat tocmai datorită întârzierilor), fără minime măsuri (obligatorii potrivit) legii de reducere a poluării și de securizare a lucrărilor ( o altă manieră de a încasa bani pentru lucrări neexecutate. 


Corupția se manifestă și cu ocazia recepționării lucrărilor/serviciilor câștigate prin licitații fraudate. Pentru că se recepționează și se plătesc lucrări niciodată executate sau de proastă calitate și nu se aplică niciodată nicio sancțiune pentru neregulile constatate. 

Evident tot corupție este când funcționarul public pretinde sau acceptă „cadouri” pentru a elibera sau accelera eliberarea unui document, pentru a presta un serviciu, deși este obligația sa, când eliberează documente nelegal, la care petentul nu are dreptul, când favorizează cetățeni în dauna altora.  

În ciuda promisiunilor din 2 campanii electorale, actualul primar nu a făcut altceva decât să încurajeze corupția, să îi creeze condiții optime pentru a se dezvolta în continuare. O parte însemnată din echipa proprie, cu care a intrat în primărie, nu are alt rol decât acela de a trafica influență printre funcționari, de a accelera rezolvarea problemelor cercului propriu de interese, chiar dacă rezolvarea este un abuz. 

Apoi, parte din directorii din primărie sunt aleși doar pe criterii de obediență, în funcție de cât de dispuși sunt să rezolve orice fără să analizeze legalitate, fără să pună întrebări, fără să se preocupe de consecințele faptelor lor asupra Constanței și constănțenilor. Evident că pentru astfel de fapte, directorii sunt, la rândul lor, recompensați de superiori, putând face orice doresc în funcții. Adică alt lanț de corupție. 

Și așa, în afară de faptul că avem de suportat funcționari obraznici, aroganți, lipsiți de profesionalist, corupți, de faptul că nu ne apropiem de primăriei înainte să ne găsim o „pilă”, mai pierdem și o grămadă de bani, care în loc să se regăsească în bunuri și servicii pentru constănțeni, ajung în buzunare adânci ale apropriaților conducătorilor actuali. Și asta de exact 35 de ani. 

Soluția? Toleranță zero față de corupție!
Începând cu organizarea corectă a concursurilor de angajare și de promovare a funcționarilor publici. Astfel încât să transformăm primăria Constanța într-un loc în care profesioniștii să își dorească să lucreze, nu într-un „campus” al nepotismului. Continuând cu evaluarea corectă, profesionistă a acestora, pe bază de termene, rezultate, viziune, implicare. Evaluarea formală a funcționarilor publici, doar cu „foarte bine” și „bine” trebuie să înceteze. Eliminarea din corpul funcționarilor publici a celor vinovați de abateri grave. Dificultatea concursului trebuie să fie egală oricine ar participa, iar comisia trebuie să fie una fără niciun interes, fie el pozitiv sau negativ față de candidat. 

Continuând cu elaborarea de caiete de sarcini corecte, care să atragă antreprenori și să încurajeze concurența, rezultatul concurenței fiind totdeauna lucrări de calitate și mai ieftine. 

Continuând cu verificarea riguroasă a modului de îndeplinire a obligaţiilor de către fiecare prestator aflat în relație cu primăria, decontarea doar a lucrărilor executate în termen și de calitate corespunzătoare și penalizarea antreprenorilor ori de câte ori lucrurile nu se desfășoară potrivit obligaţiilor asumate, potrivit contractului. 

Și terminând cu auditarea periodică a activității fiecărei direcții din primăriei și aplicarea imediată a măsurilor recomandate urmare a controlului. 

Pot să o fac? Da, fără îndoială!
Am sesizat comisia de disciplină pentru fapte săvârșite de 2 dintre directorii primăriei! 
Am analizat și propus primarului anularea administrativă a unui concurs de promovare fraudat de membri comisiei. Concursul viza 2 funcționari din cadrul primăriei. 
Am evaluat cu „nesatisfăcător” și exclus din corpul funcționarilor publici un funcționar corupt, am sesizat organele de cercetare penală din primul an de mandat! Am făcut-o și în cazul unui al doilea funcționar, total lipsit de profesionalism, dar se pare fie că evaluarea mea a fost ignorată, fie a fost modificată de primar, pentru că funcționarul este încă în primăriei. 
Am evaluat cu satisfăcător și redus salariul cu 10% pe un an pentru un număr de 4 funcționari. Doi dintre ei au sesizat instanța de judecată, care a menținut evaluarea. În cazul celorlalți 2, fie primarul a ignorat evaluarea mea, fie a modificat nota. Nu am mai putut verifica aceste aspecte după demisie. 
Am formulat plângeri penale pentru alte situații de corupție identificate în primărie, atât pentru fapte săvârșite în timpul administrației Făgădău, cât și pentru fapte săvârșite în timpul administrației Chițac. 

Licitațiile organizate pe direcțiile coordonate de mine, acolo unde mi s-a permis să particip la elaborarea caietelor de sarcini ( deci fără Direcția Fonduri Europene și Investiții) au fost corecte, au atras concurență reală, am fost – în marea lor majoritate - evaluate corect, iar contestațiile respinse. 

În direcțiile unde mi s-a permis să verific activitatea prestatorilor, spații verzi și salubritate cel puțin, valoarea facturilor a fost redusă la jumătate, fiind verificate „la sânge” lucrările pretins executate. Polaris a fost în mod repetat penalizat, dar și amendat, a fost respinsă recepția la lucrări executate necorespunzător. Pentru a crește gradul de verificare a cantității și calității lucrărilor executate, am impus Polaris montarea de GPS pe autospeciale și echipamentele de măturat. În acest moment, am certitudinea să nu se respectă această obligație. 


#CaSăFieBine!

De prea multe ori, atât din primărie, cât și din afara ei, am văzut cetățeni disprețuiți de funcționarii publici, cetățeni puși pe drumuri, cetățeni ale căror cereri nu sunt niciodată soluționate sau sunt soluționate cu întârziere pentru simplul motiv că nimeni nu intervine pentru ei, cetățeni puși pe drumuri degeaba. 
Pe scurt, în relația cu administrația publică locală, constănțenii și-au pierdut demnitatea. Nu pentru că asta și-au dorit, ci pentru că administrații indiferente i-au adus în situația aceasta. 
Este vremea ca această situație să înceteze.

Constănțenii trebuie să își recapete demnitatea în relația cu primăria. 

Soluția?
În primul rând, aplicând cu fermitate măsurile anticorupție despre care am vorbit deja. 
Apoi prin obținerea de către primărie de la celelalte instituții și autorități publice a documentelor necesare soluționării diferitelor petiții ale cetățenilor și nu prin „plimbarea” constănțenilor între toate aceste autorități. 
Apoi prin digitalizarea tuturor operațiunilor, în paralel cu menținerea unui ghișeu pentru cei care nu au acces sau nu se descurcă cu digitalizarea. Și prin asigurarea accesului la ghișeu câteva ore în week-end pentru cei cărora activitatea profesională sau familială nu le permite să își rezolve problemele în timpul săptămânii. 
Suplimentar, propun implementarea unui sistem de evaluare în timp real a activității fiecărui funcționar public, în așa fel încât fiecare activitate a acestora prestată în interesul unui cetățean să fie imediat evaluată de acesta prin bifarea răspunsul la câteva întrebări pregătite de specialiști. În sfârșit, prin evaluarea funcționarilor publici cu luarea în considerare a evaluării venite de la cetățeni. 
Totodată, propun normarea activității fiecărui funcționar, astfel încât la sfârșitul zilei să putem avea imaginea corectă a ceea ce acesta a făcut în beneficiul comunității în schimbul salariului asigurat de aceasta. Altfel spus, în funcție de specificul activității fiecărui funcționar public, aceștia să aibă un număr minim de „acte” de îndeplinit, de soluționat zilnic. 
Nu în ultimul rând, niciun termen prevăzut de lege pentru soluționarea vreunei petiții a cetățenilor nu va fi depășit, tocmai ca rezultat al implementării tuturor măsurilor anterior descrise. 
În sfârșit, solicităm desemnarea reprezentați zonali ai cetățenilor și dezbatem lunar problemele specifice fiecărei comunității reprezentate de aceștia.

Pot eu să fac asta? Da, fără nicio îndoială!
Singurele măsuri de digitalizare din primăria Constanța au fost realizate de mine, dar sunt incomplete! Digitalizarea trebuie continuată m pentru că reduce timpii de așteptare ai cetățenilor, reduce corupția, ajută constănțenii să își rezolve mai bine și mai repede problemele.

Da, pentru că am luat deja măsuri de eficientizare a activității primăriei care mi-au permis rezultate mai bune, lucrări mai bune, stoparea risipirii banului public. Cu titlu de exemplu, am reușit ca în anul 2022 să toaletăm un număr dublu de arbori față de oricare dintre anii anteriori și am fi reușit și mai bine dacă desele intervenții la primar sau consilierii domniei sale nu ne-ar fi abătut de la plan, am reușit să verific activitatea Polaris de 20 ori mai multe bine ( a crescut de 20 de ori numărul străzilor și a ghenelor verificate zilnic pentru respectarea programului de lucru), dar și a prestatorilor de la spații verzi. 
Apoi am realizat de 100 de ori mai multe achiziții decât în orice perioadă anterioară și ulterioară trecerii mele prin primărie, prin supravegherea strictă a funcționarilor, prin stabilirea de termene strictă și urmărirea lor. 


#CaSăFieBine!

Pentru că suntem pe locuri fundașe cât privește salariul mediu, nivelul investițiilor private, mai ales străine, pentru că numărul de companii înființate față de cele desființate sau în faliment arată un stil descendent, în detrimentul celor înființate sau viabile. 
Pentru că s-a adâncit diferența dintre clase, a crescut nivelul de sărăcie, avem mai mulți asistați ca niciodată și nu există locuri de muncă calificate, care să păstreze tinerii în oraș.

Pentru că suntem ultimul mare municipiu care nu numai că nu are un parc industrial, dar nici nu are speranță că va avea curând unul. 
Pentru că micii antreprenori, afacerile de familie, au fost îngropate de lucrările fără sfârșit, de lipsa locurilor de parcare, de dezvoltarea supermarket-urilor în centrul orașului, pentru că birocrația este imposibil de gestionat.

Dezvoltarea economică a Constanței este unica șansă pentru crearea de locuri de muncă, calificate, pentru creșterea salariilor și pentru stoparea exodului tinerilor. 

Soluția?
Prin atragerea investițiilor private, mai ales străine! Care au know how-ul necesar, tehnologia de ultimă generație și piețe de desfacere asigurate. Atragerea de investiții mai ales în industria ușoară, nepoluantă. 
Prin organizarea de concursuri, târguri, spectacole, festivaluri, orice gen de evenimente cu participare internațională, care favorizează turismul, inclusiv cel de afaceri. 

Cum facem acest lucru?
Simplu! Prin facilități acordate investitorilor, adică parcuri industriale și facilități fiscale la îndemâna consiliului local. 
Prin soluționarea cu celeritate, chiar sub termenele legale, a cererilor investitorilor de eliberare a oricăror avize, autorizații, acorduri. Prin identificarea de soluții legale pentru problemele cu care investitorii/ antreprenorii se confruntă. 
Prin contact permanent cu organizațiile oamenilor de afaceri din fiecare ramură de activitate și cu fiecare investitor în parte. 
Și prin mult lobby, prin multă promovare, prin crearea de parteneriate loiale, cinstite și dedicate ale administrației locale cu oamenii de afaceri locali și străini. 
Pentru situația specială a stațiunii Mamaia, garantez, în afara celor anterior menționate, garantez curățenia stațiunii, înfrumusețarea acesteia și asigurarea deplinei securități a turiștilor. 


#CaSăFieBine!

Ascunderea sub preș a gunoiului nu a fost niciodată o soluție! Să recunoaștem, Constanța nu mai este orașul sigur de altădată! Dimpotrivă, infracționalitatea s-a dezvoltat, în toate formele sale, de la infracțiunile mărunte de furt, la cele de maximă violență, la tâlhării, ucideri din culpă sau omoruri. În sezonul estival, Constanța este campioana consumului de droguri, iar în restul anului a traficului, prostituția a năpădit orașul, iar vârsta la care tinerii devin dependenți de droguri a scăzut dramatic până la 12 ani. Iar administrația locală a fost total străină de fenomen, din toate perspectivele sale.

Există zone în care viața constănțenilor este distrusă de scandalurile cotidiene, de furturi, furtișaguri și șicane de tot felul! Există trasee ale transportului public în care constănțenii se află în pericol permanent și nimeni, niciodată nu a văzut prezente forțe de ordine naționale sau locale. Școlile nu sunt nici pe departe un mediu sigur pentru copii și adolescenți, dimpotrivă, aceștia sunt supuși celor mai diverse și vătămătoare tentații, elevi și profesori fumează cot la cot în exact același loc. 
Există zone consacrate deja în care se tranzacționează prostituția, inclusiv cea infantilă și nimeni, niciodată nu intervine pentru a stopa fenomenul. Razii „leșinate”, rare, care nu schimbă nimic. 

Ce este de făcut?
Cu siguranță trebuie întărite forțele de poliție locală, dotate și echipate corespunzător și, cu siguranță antrenate pe măsura sarcinilor de serviciu presupuse de asigurarea ordinii publice.

Poliția locală trebuie să coboare în stradă, să patruleze la picior prin tot orașul, să fie prezentă în mijloacele de transport și în toate spațiile publice. Măsurile împotriva prostituției trebuie să fie repetate și ferme. Simpla prezență pe străzi a poliției locale crește gradul de siguranță al constănțenilor, inhibă manifestările antisociale.

Paza unităților de învățământ trebuie asigurată de profesioniști, nu de pensionari supraponderali. 
Colaborarea cu poliția națională trebuie întărită, iar acțiunile comune trebuie să devină o obișnuință. 
Trebuie identificate soluții pentru ca funcția de polițist local să devină atractivă pentru tineri, în momentul de față discrepanța dintre salariile polițiștilor locali și cele din MAI fiind prea mare pentru a atrage tineri pregătiți în sistem. 
Dincolo de orice îndoială, trebuie „umblat” la atitudinea polițistului local față de constănțeanul care îi solicită ajutorul, dar și la atitudinea față de contravenienți și infractori. Respect și deferență totală față de primul, fermitate și intransigență față de contravenienți și, mai ales, față de infractori.

Și nu în ultimul rând, camerele de supraveghere trebuie să împânzească orașul. 

Pot face cele de mai sus? Da, fără ezitare, în cel mai scurt timp.  


#CaSăFieBine!

Este ambiția mea personală.
Am decis să merg în primărie pentru spațiile verzi și pentru urbanism. Din păcate în cei mai puțin de 2 ani cât am răspuns de spațiile verzi am reușit prea puțin față de ceea ce mi-am propus. 
Am reușit reabilitarea a 3 parcuri ( Tomis 2, Doraly și Far), proiectarea reabilitării parcurilor de la Casa de Cultură, Gară și Oleg Danovschi, demararea proiectării pentru parcul de la fostele Galerii Soveja, și a unui parc vis a vis, lângă cimitir și a parcului de la Poarta 6, proiectarea parcurilor de la Veterani și RAR-Compozitori și un concurs internațional de soluții, urmat de demararea proiectării pentru un parc de mari dimensiuni, 36 ha, în zona DN3C. Am reușit să refac spații verzi mineralizate în Parc Tăbăcărie și km 4-5. 

Din păcate, pentru multe din proiecte, a căror realizare ar fi putut începe din anul 2022 ( Compozitori și Veterani) sau de la începutul lui 2023  ( Gară, Oleg Danovschi, Casa de Cultură) nu am primit buget pentru a merge mai departe. Cât privește parcul de mari dimensiuni, deși studiul de fezabilitate ar fi trebuit finalizat din august 2023, nu am văzut să fi fost aprobat de consiliul local, deci sigur nu este finalizat. Este cert că proiectele au fost puse pe pauză de administrația Chițac după demisia mea din martie 2023. 

O știm cu toții, s-a construit pe fiecare petic de spațiu verde. Mamaia a avut 60 de ha de spațiu verde, nu mai are nici 10. Spațiile verzi dintre blocuri sau aferente blocurilor construite în perioada comunistă, au fost și ele devalizate. Deși oficial se pretinde că avem ½ din norma de 26 mp/locuitor spațiu verde, părerea mea este că nu avem mai mult de 5 mp. 

Spațiile verzi au legătură cu sănătatea publică, nu doar cu unde ne petrecem timpul liber, cu unde ne relaxăm! Spațiile verzi au legătură cu aparatul respirator, cu bolile cardiovasculare, cu psihicul nostru. Spațiile verzi nu sunt un moft. 

Am luptat mult ca activist civic și avocat pentru a stopa construcțiile pe spații verzi. O luptă care trebuie dublată de lupta pentru noi și noi spații verzi. 

Vreau să duc la bun sfârșit ce am început! Constanta poate (re)deveni un oraș verde, iar eu pot și vreau să fac asta. Am dovedit deja! Pentru că sunt prima persoană care a făcut parte din administrație în ultimii 35 de ani care s-a gândit la asta și a găsit și soluția. Constanța trebuie să devină cel mai verde oraș la fel de repede pe cât a devenit cel mai gri oraș. 
Și pentru asta „mă leg” să reabilitez complet toate parcurile, să transform spațiile verzi ale asociațiilor de proprietari în mici grădini publice, să încep și să termin centura verde a orașului într-un unic mandat ( dacă nu cumva trebuie reluate documentațiile urbanistice în acest scop), finalizez parcul de mari dimensiuni deja început și inițiez cel puțin unul nou. 


#CaSăFieBine!

După ani de opacitate totală, constănțenii merită și vor primi transparența totală a deciziilor administraței.
Pentru că transparența este garantul cinstei și onestității administrației, al faptului că nu are nimic de ascuns, al implicării reale a cetățenilor în în administrația orașului, al permisiunii acordate acestora de a interveni ori de câte ori suspenctează că lucrurile nu se îndreaptă în direcția corectă. 

Soluția mea?
Simplă! Conferințe de presă la fiecare 2 săptămâni și ori de câte ori este nevoie, cu participarea tuturor directorilor din primărie, transmise în direct. Acces direct și imediat al tuturor cetățenilor și al presei la orice informație de interes public. Desfășurarea ședințelor consiliului local cu participarea constănțenilor, a presei și audiențe ținute de factorii responsabili din primărie transmise – cu acordul cetățenilor – live. ȘI, bineînțeles, audiențe public eținute de primar cel puțin o zi pe lună. 

Pot să fac asta? Da.
Sunt singura din administrația Chițac care mi-am asumat organizarea conferințelor și a declarațiilor de presă. Singura care mi-am asumat susținerea proiectelor de hotărâre în fața comisiilor de specialitate și a consiliului local, singura fără teamă de a ieși pe străzi.


#CaSăFieBine!

Realitatea cruntă o cunoaștem cu toții. Nu avem unde face sport. Nu doar copii și adolescenții suferă din acest motiv, suferim toți cei cărora ne place “mișcarea” și avem convingerea că sportul este un beneficiu pentru starea noastră fizică și psihică. 
Constanța a dat dintodeauna campioni la mai toate disciplinele sportive, chiar și în condițiile vitrege din ultimii ani. Este vremea să acordăm campionilor respectul pe care îl merită, să le permitem să se antreneze în condiții optime, care cu siguranță vor genera performanțe superioare. Este vremea să asigurăm condiții decente de practicare a sportului pentru toți constănțenii care își doresc asta, dar nu își permit abonamente scumpe. 

Este cert că “soluția” adoptată de administrația Chițac, aceea de a aștepta ca statul să ne predea administrarea bazelor sportive din Constanța, nu a fost cea mai fericită. Pentru că nu le-am primit, deși am așteptat atâta vreme, dar și pentru că unica bază sportivă/sală, aflată de zeci de ani de zile în proprietatea primăriei, nu a suferit în toți atâția ani absolut nicio intervenție. Zero. Așa că nu se știe la ce ne-ar fi folosit să primim altele. 
Soluția este să ne construim singuri ce ne trebuie, să ne luăm, altfel spus, soarta în propriile mâini! Identificând eventual fonduri nerambursabile sau cu suportul CNI, dacă este posibil. Dacă nu, tot trebuie făcute. 
Intenția mea fermă este să construim baze sportive și, mai ales bazine olimpice. Parcul de mari dimensiuni blocat de administrația Chițac cuprinde terenuri de sport. 
Așa că, din nou, am fost singura care am inițiat proiect pentru terenuri de sport, așa cum am inițiat și proiect de consturire a unui bazin olimpic la standarde de ultimă oră. Proiect blocat de cele 3 partide din consiliu local, cu unanimitate de voturi.


#CaSăFieBine!

Dezastrul urbanistic din Constanța ne este cunoscut tuturor. Construcții urâte, din materiale proaste, culori urâte, niciun fel de identitate arhitecturală, fără un stil propriu Constanței, un oraș întreg în care nicio clădire nu seamănă cu cea alăturată. Fiecare a construit ce și cum a dorit și nicio administrație nu a avut nimic împotrivă. Constanța nu mai are un cartier exclusiv de case individuale. 
Nimic din tot ce înseamnă arhitectură și urbanism nu este plăcut ochiului, nu are niciun aport la starea de bine a constănțeanului. 
Voi propune consiliului local suspendarea tuturor reglementărilor urbanistice care pot avea ca rezultat construirea de blocuri între case și mă voi asigura că elaborarea PUG, pusă pe pauză de actuala administrație, va fi finalizată în cel mai scurt timp posibil. După elaborarea PUG-ului, nicio reglementare urbanistică nouă, care să deroge de la el, nu va mai fi promovată. 
Mă voi asigura că PUG-ul, adică viitoarele reglementări urbanistice aplicabile în oraș, nu vor amesteca blocurile cu casele. Că fiecare cartier nou va avea mai întâi străzi și utilități și abia apoi voi emite autorizații de construire. Nu vreau să ne mai trezim că mai întâi construim case, blocuri și apoi ne dăm seama că nu mai avem loc pentru trotuare. Nicio reglementare urbanistică pentru noi cartiere nu va fi supusă aprobării consiliului local dacă nu cuprinde creșă, grădiniță, eventual școală ( în funcție de dimensiunile noului cartier), poștă, dispensar, spații comerciale, locuri de joacă și mult spațiu verde. Voi iniția reglementări noi cu privire la spațiile verzi necesare pentru fiecare construcție nouă. 
Aplicăm regulamentele de estetică urbană deja aprobate, la inițiativa mea, dar care nu se aplică. 

Garantez că va fi eliminată orice urmă de corupție din direcția urbanism a primăriei, că toți cei care au de rezolvat o problemă ce ține de urbanism, vor fi tratați egal, fără favoritisme, fără discriminări, pozitive sau negative.

Pe de altă parte, garantez că voi implementa toate măsurile necesare ( profesionalizarea personalului, digitalizare etc) pentru ca termenele legale de soluționare a oricărei cereri să fie respectate. 
Constanța are nevoie să redevină un oraș plăcut ochiului, un oraș în care să îți fie drag să trăiești, un oraș în care să iubești să te plimbi, de care să fim mândri!

Pot face toate cele de mai sus? În realitate, sunt chiar singura care pot duce la bun sfârșit acest lucru! Am dovedit prin îndelungata activitate de activist civic, prin numeroasele proiecte abuzive blocate, prin faptul că am dus această luptă nu numai pe timpul și bani mei, dar și singură! A fost și este o luptă inegală, riscantă, poate chiar periculoasă pentru că sunt implicați foarte mulți bani! Dar este ceea ce trebuie făcut ca să putem merge mai departe!


#CaSăFieBine!

Proiectele de mobilitate urbană, inițiate de administrația Făgădău și implementate de administrația Chițac au exact rezultatul pe care l-au urmărit. Au blocat în trafic autoturismele. Problema este cum rezolvăm situația sau cum ne adaptăm la ea. 
Rezolvarea nu poate fi, o spun public de mai bine de 1 an, decât un studiu de trafic elaborat la nivelul întregului municipiu și nu doar pe zone, cartiere sau străzi, care nu ar face altceva decât să mute problema dintr-o zonă în alta. 
Problema traficului trebuie soluționată de specialiști și nu de politicieni vremelnic cocoțați pe scaune înalte și fără niciun fel de cunoștință într-o problemă atât de sensibilă! Ceea ce vom și face! Proiectul planului va fi supus dezbaterii publice și abia apoi implementat.

Cât privește parcările, este dincolo de orice îndoială că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită, vă nu vom putea desființa la infinit spații verzi pentru a face loc parcărilor. Intenția mea este să construim doar parcări subterane! Sub parcuri, piețe, sub curțile școlilor! Terenurile libere trebuia folosite pentru parcuri, nu pentru parcări, nu betonate. 
Nu există fonduri europene/nerambursabile pentru parcări. Și nici nu vor exista vreodată. Va trebui deci să rezolvăm problema fie din fonduri proprii, fie prin împrumuturi. Cum este cert că nu vom beneficia de toate resursele materiale pentru a construi atâtea parcări câte sunt necesare, prioritățile vor fi stabilite împreună cu cetățenii. Fie că este vorba de zonele în care parcările de pe bulevarde au fost desființate ca urmare a proiectelor de mobilitate, fie că este vorba de zonele cu cel mai mare aflux de autoturisme, cum este centrul sau peninsula. 

Pot să fac aceste lucruri? Cu siguranță, da! Nu mă sperie construcțiile în subteran, nu mă sperie faptul că ar putea fi descoperite vestigii, aș fi chiar fericită să avem un asemenea noroc. Cineva trebuie să se apuce și de lucrări subterane, că au trecut 3 decenii și jumătate și nu avem nici măcar o unică parcare publică subterană. Dacă fiecare dintre primarii care s-au perindat ar fi făcut măcar una pe mandat, altfel, cu totul altfel ar fi stat lucrurile acum La fel, îmi asuma sarcina de a rezolva profesionist problema traficului. Profesionist și cu profesioniști. Îmi plac lucrurile durabile, de calitate, nu lucrurile și lucrările de mântuială. 


#CaSăFieBine!

Desigur, dezvoltarea Constanței ar fi mult întârziată fără atragerea de fonduri nerambursabile. Cât mai multe, dar nu cu orice preț. Cât mai multe, dar doar fonduri pentru investiții necesare, utile Constanței și constănțenilor și nu pentru satisfacerea altor interese. 
Spre deosebire de predecesorii mei și de contracandidați, am alte priorități în materie de atragere de fonduri nerambursabile decât proiectele de mobilitate de tristă amintire, care au generat haosul ultimilor 4 ani. Reabilitările de bulevarde le putem face din fonduri proprii, cu mijloace proprii și fără constrângerile impuse de accesarea fondurilor europene. 

În schimb, aș acorda prioritate fondurilor nerambursabile disponibile pentru investiții în reabilitarea energetică a blocurilor, investiții în noi suprafețe ocupate de păduri urbane; pentru producția de energie verde pentru sistemul public de iluminat și termie; pentru digitalizare; pentru crearea și dezvoltarea de trasee turistice și culturale și modernizarea muzeelor; pentru planuri de intervenție comunitară în colaborare cu ONG-uri; în legătură cu calitatea factorilor de mediu, cu reducerea emisiilor de carbon; în unități de învățământ, inclusiv profesional și tehnic; în tabere școlare și centre de agrement pentru copii și adolescenți; în infrastructură de turism, patrimoniu și regenerare urbană, infrastructură medicală etc.
 
Pot face asta?
Cu siguranță! Am coordonat, atât mi s-a permis atâta vreme cât am deținut funcția de administrator public, direcția Dezvoltare și Fonduri Europene. Chiar dacă nu mi s-a permis să îmi impun punctul de vedere, am învățat tot ceea ce este necesar pentru a face lucrurile bine, mai ales cât privește implementarea, punerea în operă a lucrărilor, nu doar atragerea fondurilor europene. 


#CaSăFieBine!

Două proiecte dragi mie, inițiate în mandatul de administrator public, dar blocate de administrația Chițac. 
Nu poți înverzi orașul în lipsa irigațiilor. Realizăm sistemul de irigații cu foraje de adâncime la nivelul întregului municipiu. Avantaje: nu spargem infrastructura, ne costă infinit mai ieftin irigațiile cu apă captată din subteran, decât cu „apă plată” de la RAJA. Deși foarte înaintat, proiectul a fost blocat atât de ferm de administrația Chițac, încât biroul irigații din primărie a fost desființat.

Fântânile au rolul lor. Estetic și de primenire a aerului. De reducere a temperaturilor. Continuăm proiectul de reabilitare a tuturor fântânilor din municipiul Constanța, a cărui proiectare fusese demarată în mandatul meu de administrator public.


#CaSăFieBine!

Reabilitarea piețelor Constanței a reprezentat subiect de campanie electorală de la Mazăre la Chițac trecând prin Făgădău. Știți vreo piață reabilitată? Eu nu am văzut niciuna.

E drept că RADEPP achiziționase de prin 2016 servicii de proiectare a reabilitărilor, dar când am ajuns în primărie se lucra la o unică proiectare, aceea a pieței de pe str. Cișmelei. Nu am înțeles niciodată cum a fost câștigat contractul de reabilitare a piețelor, pentru că proiectanți mai „slabi” decât cei care s-au înghesuit să lucreze pentru piețele Constanței nu am văzut nicăieri.

La momentul demisiei, erau extrem de înaintate proiectele de reabilitare a piețelor Griviței și Filipescu. Pe care am fost nevoită să de resetez de la zero, atât de nemulțumitor era rezultatul. După demisia mea, proiectarea a fost sistată.

Nu este nevoie doar de reabilitarea piețelor existente, ci și de pieței noi. Zone extinse nu se bucură de piețe și enumăr cu titlu de exemplu zona Badea Cârțan, Inel 2, CET, Abator, Veterani ( cartier în dezvoltare). În lipsa terenurilor pe care asemenea piețe să poată fi amenajate, se pot face piețe volante, de 2,3 ori pe săptămână. Ar ajuta constănțenii dar și producătorii.

Pot face asta? Da, dincolo de orice îndoială!. Pentru că am lucrat deja la asta în primărie, iar demisia mea a atras blocarea proiectelor. O pot face pentru că piețele trebuie să fie simbolul igienei, curățeniei și al alimentelor proaspete. Pentru că odată cu reabilitarea putem regla și problemele referitoare la cei care au acces să vândă, producători sau nu. Iar eliminarea profitorilor din acest lanț poate duce la scăderea prețurilor.

Și piața de pește, pentru că e rușinos ca un oraș cu acces la mare, cu pescari, să nu se laude cu o piață de pește la ultimele standarde. Pentru că pescarii au nevoie să își desfacă marfa. Și pentru că o asemenea piață de pește s-ar putea transforma, dacă știm cum să o facem, într-o destinație gastronomică.


#CaSăFieBine!

Unul dintre cele mai rușinoase lucruri care se întâmplă în Constanța este mizeria din cimitire, haosul de acolo, corupția în legătură cu locurile din cimitire. Cimitirele arată mai mult a talcioc, în loc să arate ca un loc al binemeritatei odihne veșnice. Toate sunt rezultatul menținerii unor contracte care au devenit de mult ilegale și a inexistenței unor regulamente care să reglementeze toată activitatea în cadrul cimitirelor. Cu obligații ferme pentru toate părțile.

Așezăm pe baze corecte, legale, administrarea cimitirelor. Asigurăm curățenia, iluminatul, eliminăm corupția, specula cu locuri de veci, exhumările nelegale, prețurile aberante practicate de prestatorii din ramură. Există o mafie a cimitirelor adânc înrădăcinată, cu conexiuni puternice în administrația publică. La cel mai înalt nivel.

De peste 20 de ani.

Toate acestea trebuie stopate. Cinismul celor care profită de necazul nostru trebuie să dispară pentru totdeauna, cimitirele trebuie transformate în adevărate parcuri, curate, iluminate, dotate cu bănci.

Pot? Da, pot orice!

Pentru că sunt la fel de sătulă ca orice constănțean de mizerie, corupție, delăsare, trafic de de toate. Nu există argumente sau intervenții care să mă facă să gândesc sau să acționez altfel decât este legal și moral.


#CaSăFieBine!

Starea actuală? Același adăpost rezervat animalelor fără stăpân, mai precis câinilor. Spun același pentru că în 2020 Vergil Chițac promitea extinderea și modernizarea lui, transformarea din cușcă în adăpost. Nimic nu s-a întâmplat.

Mulți câini sunt încă pe stradă, se înmulțesc, suferă de foame, de sete, devin uneori agresivi, între ei sau cu pisicile și chiar cu oamenii. La pisicuțe nu s-a gândit nimeni niciodată, iar eu am trăit înconjurată de pisici. Cel puțin 2 odată!

Așa că: programe susținute de sterilizare, atât a animăluțelor fără stăpân, cât și a celor care au stăpâni care nu își permit asta. Inclusiv pentru pisicuțe! Accesăm fonduri nerambursabile pentru acest lucru. Condiții decente în adăpost! Creăm unul și pentru pisicuțe, că au făcut alții și a devenit locul preferat de petrecere a timpului liber pentru mulți cetățeni.

Fără eutanasieri, că nu așa se poartă oamenii civilizați! Au ajuns așa din vina noastră!

Și sancțiuni aspre pentru cei care își abandonează animăluțele, dar și fără artificii în zonele locuite!

Pot și vreau! Iubesc animalele și este de datoria noastră să le protejăm. Pentru că aduc atâta bucurie și sunt prieteni atât de buni! Pentru unii sunt chiar suflețelele care le aduc bucuria în fiecare zi! Singurele suflețele.


#CaSăFieBine!

Programul Bike sharing, adică bicicletele gratuite puse la dispoziție constănțenilor a fost îngropat de administrația Chițac. E drept că în forma adoptată de administrația Făgădău era mai mult o sursă de bani nemunciți pentru cel care a câștigat licitația, dar programul trebuia reluat pe baze noi, corecte! Pe care le-am creat, dar care nu au fost agreate de primar.

Programul trebuie reluat, în interesul constănțeanului, nu al firmelor din preajma partidului.

Evident, în strânsă legătură cu programul, trebuie dezvoltată rețeaua de piste de biciclete, dar nu rușinea actuală, în care pistele sunt impracticabile, vălurite, ci piste fără obstacole, line, fără unghiuri drepte, care nu se blochează într-o balustradă și pe care apa nu băltește.

Iar prima pistă la care voi lucra este pista de biciclete care să unească Palazu Mare de Constanța, în ambele sensuri.


#CaSăFieBine!

Un teren generos, rămas nefolosit, probabil tot din dorința administrației Chițac de a-l implica în circuitul dezvoltărilor imobiliare. Eventual vânzându-l!

Cum Constanța nu are decât o piață en-gros de legume și fructe, privată, la care se ajunge mai mult decât dificil, locația fostului Obor, de pe bd. Aurel Vlaicu este mai mult decât potrivită pentru o asemenea destinație. Dublată de un bazar, care alături de bazarul Gorbaciov să ofere spațiu propice atât comercianților, cât și clienților. Iar pe perioada reabilitării bazarului Gorbaciov, al transformării sale într-un spațiu public adaptat mileniului 3, să reprezinte un loc în care comercianții din actualul bazar să își poată desfășura activitatea.


#CaSăFieBine!

Toată flota de autobuze trebuie schimbată. Fiecare constănțean trebuie să se bucure de aceleași condiții optime de călătorie, de autobuze electrice.

Traseele trebuie adaptate dinamicii constănțenilor, pentru că încă avem constănțeni care merg mai mult de un km până la prima stație de autobuz. Trebuie asigurată curățenia în autobuze și aerul condiționat trebuie să funcționeze. Toate stațiile trebuie dotate cu adăposturi.

Iar posibilitatea reintroducerii tramvaielor trebuie analizată aprofundat.


#CaSăFieBine!

• realizarea unui Ateneu pe locul Teatrului de Vară Tomis, care este la acest moment în paragină și care va include Teatrul Fantasio, în curs de reabilitare. Demarăm astfel implementarea Strategiei culturale a Constanței, adoptată de consiliul local în anul 2021 și din care nu s-a realizat nimic altceva decât revista Tomis;

• construirea unul Palat al Culturii cu fonduri atrase de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) și finanțare de la guvern;

• continuarea demersurilor de reabilitare a TNOB Oleg Danovski începute în timpul administrației Chițac și blocate la stadiul studiului de fezabilitate;

• reînființarea Filarmonicii Dobrogea, desființată în anul 2004 de Radu Mazăre, în scopul încurajării elevilor să urmeze Liceul de Artă. După desființarea Filarmonicii, numărul de elevi care au optat pentru Liceul de artă a scăzut constant;

• înființarea Muzeului/Parcului Satului Dobrogean-Muzeul Etnografic Dobrogean pentru că suntem o zona multiculturală, cu foarte multe etnii, iar în cadrul muzeului pot fi prezentate de la case, tradiții, port la orice altceva are legătură cu originile fiecăruia;

• înființarea unui teatru de revistă, pentru că toate orașele au teatre de revistă și pentru că oferta culturală a Constanței care trebuie să fie completă și diversificată;

• înființarea unei grădini botanice pentru că până și Techirghiol are o grădină botanică;

• inițerea unui centru multietnic.


#CaSăFieBine!

• amenajarea zonei taluzului Mării Negre prin exproprierea porțiunilor aflate în proprietate privată și transformarea taluzului în zonă de recreere și parcuri. Blocăm astfel și riscul construcțiilor pe taluz!

• realizarea zonei de promenadă pietonală de la baza taluzului (de la Esplanada/Biserica Greacă până în dreptul Bibliotecii Județene). Va urma și o a doua etapă care se va derula după întabularea proprietăților de la baza taluzului Mării Negre;

• reabilitarea parcurilor din Poarta 6, Oleg Danovski, Casa de cultură, Rotterdam, construirea parcurilor noi din Faleză Nord, Veterani și Compozitori, de la Galeriile Soveja și din spatele blocurilor de vis a vis de fostele Galerii Soveja ( zona Anadolchioi), a noului parc de mari dimensiuni ( 36 ha) de pe DN3C, parc dotat cu multe terenuri de sport;

• consolidarea malurilor de la Parcul Tăbăcărie. Proiectul era în lucru într-o fază avansată, dar cei din Primărie l-au blocat;

• înființarea unei grădini botanice pentru că până și Techirghiol are o grădină botanică;

• toate parcurile vor fi irigate cu sistem de puțuri cu foraj de adâncime.


#CaSăFieBine!

• Continuăm proiectul spitalului de oncologie și cardiologie, spital care nu ar fi existat dacă terenul pe care va fi construit nu ar fi fost eliberat de mine, după zeci de ani, de privați care nu aveau niciun drept asupra acestuia, dar îl ocupaseră

• Asigurăm spații cu chirii subvenționate pentru cabinetele medicilor de familie cu scopul de a atrage cât mai mulți medici de familie în Constanța, în condițiile unui deficit în continuă creștere;

• Creăm spații amenajate corespunzător pentru medicii care vor să presteze voluntar. E lesne i de la sine înțeles motivul!

• Creăm caravana stomatologică și oftalmologică pentru copii nevoiași cu care ne deplasăm în cartierele Constanței. Credeți sau nu încă există copii ai căror părinți nu își permit tratamentele oftalmologice sau stomatologice. Încercăm să ajutăm...

• Aplicăm pentru orice sursă de finanțare care ar putea asigura construirea de noi spitale în Constanța.

• Construim locuințe de serviciu pentru medici, pentru că altă cale de a atrage medici valoroși la Constanța nu există.


#CaSăFieBine!

• Construire sediu primărie

• Reabilitarea clădirilor din patrimoniul primăriei, astfel încât acestea să găzduiască, cât mai grupat, servicii din cadrul primăriei. Ca să nu mai plătim chirie privaților

• Inițierea demersurilor de reabilitare a clădirilor din centrul vechi, indiferent de proprietar

• Construim locuințe de serviciu pentru medici, pentru că altă cale de a atrage medici valoroși la Constanța nu există.

• Construim locuințe de serviciu pentru medici, artiști, profesioniști în general, pentru că altă cale de a atrage profesioniști de valoare la Constanța nu există.


#CaSăFieBine!

Echipa mea sunteți VOI! Constanța suntem NOI!

2024 | Felicia-Nadina Ovanesian