ACTIVIST CIVIC

1. 
Am anulat în instanță ( dosar nr. 24/118/2019) Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice adoptat în timpul administrației Făgădău ( HCL nr. 253/2018) . Am acționat în această cauză în calitate de avocat și membru fondator al Asociației Constanța Altfel. Am atacat regulamentul pentru că a conținut nepermis de multe prevederi abuzive, mergând până la discriminarea cetățenilor. După 2 ani de procese, instanța a anulat regulamentul pentru că nu fusese integral prezentat cetățenilor pentru consultare în faza de proiect, pentru că fuseseră transmise către Confort Urban atribuții care, conform legii, aparțineau doar consiliului local ( stabilirea locurilor de parcare, stabilirea și modificarea programului de taxare, modificarea tipului și destinației parcărilor); pentru că nu prevedea taxe de parcare diferite pe zone diferite, nu prevedea în al cui buget se duc banii încasați din parcări, discrimina șoferii fără smartphone și fără cont bancar, nu stabilea taxa de parcare și nu stabilea niciun fel de obligații pentru administrație în contrapartidă pentru taxele încasate din parcări ( întreținere, asfaltare, deszăpezire etc) și pentru că prevedea, nelegal, măsura ridicării autoturismului de către poliția locală în situația parcării necorespunzătoare.

2. 
Am oprit în instanță ( dosar nr. 2236/118/2018) betonarea de către administrația Făgădău a Parcului Tăbăcărie prin construirea de „miniaturi”. Se dorea, în anul 2018, împrejmuirea unei suprafețe importante din parc și construirea de miniaturi ale unor construcții celebre. Miniaturi cu fundații de beton. Pentru vizitarea „expoziției” urma să cumpărăm bilet. Instanța a admis cererea Asociației Constanța Altfel, al cărei avocat am fost în cauză și a anulat proiectul reținând că legea nu permite construirea pe mai mult de 10% din suprafața spațiilor verzi, iar primăria nu dovedise că acest procent nu fusese deja depășit prin toate construcțiile care existau deja în parc ( benzinării, blocuri, centre expoziționale, stații de epurare etc).

3. 
În anul 2019 am anulat, în calitate de avocat la Asociației Constanța Altfel, vânzarea de către administrația Făgădău a unui teren în suprafață de 3100 mp situat în zona Euromaterna/Ștefăniță Vodă. Vânzare fusese aprobată de consiliul local de la acea vreme prin HCL nr. 348/2008. Terenul urma să ajungă în proprietatea unui privat care dezvolta în imediata apropriere un complex de locuințe colective, iar pe terenul primăriei își propusese să facă parcări și sedii de birouri! Instanța a dat dreptate asociației. Terenul a revenit în proprietatea Constanței și poate fi folosit pentru a construi o creșă, o grădiniță, un părculeț, orice altceva de folos pentru constănțeni, nu pentru dezvoltatorii imobiliari.

4. 
În anul 2021, după 2 ani de judecată, am obținut, în calitate de avocat al Asociației Constanța Altfel, anularea PUZ/PUD ( adică a reglementărilor urbanistice) și a autorizației de construire pentru un bloc de pe bulevardul Mamaia nr. 226. Detaliile tehnice sunt, cu siguranță, greu de înțeles pentru cine nu are pregătire de specialitate. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, dezvoltatorul/constructorul a primit de la consiliul local din administrația Făgădău tot ce și-a dorit, deși totul era nelegal. A construit 4 etaje în plus față de cât era legal, indicatorii urbanistici aferenți întregului PUZ/întregii zone i-a folosit integral pe propria parcelă! După obținerea hotărârii de anulare a reglementărilor urbanistice și a autorizației de construire, am început, tot în numele Asociației Constanța Altfel, procesul prin care solicitam primăriei să înceapă demolarea construcției nelegale. Între timp, asociația, deși aflată tot sub coordonarea de facto a primarului Chițac, a căpătat altă orientare, de protecție acordată dezvoltatorilor imobiliari abuzivi, motiv pentru care a renunțat la procesul de demolare, deși îl câștigase în primă instanță, iar primarul Vergil Chițac, deși are obligația legală de a iniția proces pentru demolarea construcției, refuză să facă acest lucru, deși a fost somat în mod repetat.

5. 
În anul 2018 am obținut, în calitate de avocat al Asociației Constanța Altfel, suspendarea autorizației de construire emise pentru CAMBELA PROD SRL pe un spațiu verde de pe bulevardul Lăpușneanu! Pentru aceeași zonă am obținut în calitate de avocat la Asociației Constanța Altfel, anularea PUZ Lăpușneanu (parțial). S-a stopat astfel, definitiv, construirea unui bloc pe respectivul spațiu verde. Sau cel puțin până altă administrație coruptă, alt consiliu local fără niciun fel de pregătire în urbanism, va aproba pentru dezvoltatorul imobiliar un nou PUZ. Aș fi putut anula toate reglementările urbanistice care permit construcții pe spațiile verzi de pe Lăpușneanu, de la Păpădie la Soveja, dacă asociația, prin primarul Vergil Chițac, nu ar fi ales să renunțe și aici la judecarea acțiunii de anulare. Așa că se va construi pe toate spațiile verzi rămase. Primarul în funcție al Constanței care a convins cetățenii să îl aleagă tocmai cu lupta împotriva dezvoltărilor imobiliare haotice și abuzive, și-a schimbat între timp opinia, transformându-se în promotorul acestui timp de dezvoltări imobiliare.

6. 
La sfârșitul anului 2022, într-un litigiu început în anul 2020, în calitate de avocat al Asociației Constanța Altfel și al unei persoane fizice, am reușit anularea vânzării de către primărie a unui teren situat în Faleză Nord, vânzare aprobată în timpul administrației Făgădău ( dosar nr. 7391/118/2020). Instanța a constatat că hotărârea de vânzare a terenului a fost adoptată de consiliul local cu nerespectarea regulamentului local de vânzare a bunurilor din proprietate privată a municipiului. Demersul de anulare a hotărârii de consiliu local având ca obiect vânzarea a fost absolut inutil, terenul fiind vândut ulterior de administrația Chițac exact aceluiași cumpărător. Pentru administrația Chițac nu a contat nici măcar faptul că terenul se suprapune pe o circulație publică. 

7. 
În anul 2020, într-un litigiul început în anul 2018 ( dosar nr. 3090/118/2018), în calitate de avocat al asociației Constanța Altfel am anulat reglementări urbanistice ( PUZ aprobat prin HCL nr. 119/2008) care au schimbat destinație de spațiu verde a 800 mp teren, teren pe care urma să se edifice un bloc de 11 etaje între 2 blocuri de 4 etaje ( J0 și J1 de pe strada Nicolae Iorga). Construcția blocului de 11 etaje devenea posibilă tocmai ca efect al schimbării destinației terenului din spațiu verde în „curți -construcții”, iar terenul reprezenta spațiul verde aferent celor 2 blocuri.

8. 
În calitate de avocat al constănțenilor din zonă și al Asociației Constanța Altfel care a intervenit în proces pentru a le susține apărarea, am blocat cu ajutorul instanței  ( dosar nr. 2770/118/2020) construirea unul bloc cu 18 etaje în Faleză Nord, în zona blocurilor PA4, PA5 și PA6/Str. Unirii. Blocul nu va mai putea fi construit, pentru că au fost anulate reglementările urbanistice care permiteau acest lucru ( PUZ aprobat prin HCL nr. 100/2005).

9. 
În calitate de avocat la Asociației Constanța Altfel am blocat construirea de blocuri în parcul Tăbăcăriei pe latura de pe bd-ul Mamaia prin anularea în instanță ( dosar nr. 5530/118/2018) a reglementărilor urbanistice aprobate de consiliul local care permiteau acest lucru ( HCL 51/2016).

10. 
În nume personal am anulat în instanță ( dosar nr. 7769/118/2017) autorizația de construire a Lidl Chiliei, construit fără asigurarea a circa 4.500 mp spațiu verde obligatoriu. E posibil ca magazinul să fi fost reautorizat de administrația Chițac, deși spațiul verde lipsește în continuare.

11. 
În nume personal am blocat în instanță ( dosar nr. 363/118/2018) construirea a 9 blocuri de 24 de etaje și a 3 blocuri de 39 de etaje pe amplasamentul fostului RATC.

12. 
Într-un litigiu ( dosar nr. 585/118/2018) început în anul 2018 și finalizat abia în 2023, în calitate de avocat a 2 constănțeni domiciliați în centrul municipiului, am anulat reglementările urbanistice ( HCL nr. 458/2008 și 51/2012) care ar fi permis construirea în zona Poștei Mari de blocuri cu o înălțime de 10-15 etaje.

13. 
În anul 2024, în calitate de apărător al constănțenilor domiciliați în Faleză Nord am blocat, într-un litigiu început în anul 2020 ( dosar nr. 3563/118/2020), construirea a 3 blocuri cu 6 nivele, amplasate pe spații verzi vândute de Radu Mazăre.

14. 
În anul 2023 am atacat în instanță, în nume propriu, hotărârea de consiliu local nr.261/29.06.2023 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța, regulament care permite deschiderea de unități de alimentație publică în spații ce nu au această destinație și, cel mai important, fără acordul vecinilor. Litigiul este în curs!

15. 
Am inițiat numeroase alte demersuri de stopare a abuzurilor administrației publice locale, unele dintre ele, din păcate, respinse, altele la care Asociația Constanța Altfel a ales să renunțe, să le stopeze, imediat ce președintele acesteia, de drept, apoi de facto, a Vergil Chițac, a devenit primar. Am încercat să anulez reglementările urbanistice care au generat dezastrul din stațiunea Mamaia, alte numeroase vânzări de bunuri ale Constanței, alte autorizații de construire abuzive, mai ales în stațiunea Mamaia.

16. 
În perioada mandatului de administrator public, prin direcția urbanism, am propus proiecte de hotărâre privind suspendarea/revocarea și anularea reglementărilor urbanistice din Mamaia, din Palazu Mare, Veterani și altele ( mai puțin relevante, care priveau suprafețe mai mici). Din păcate, consiliul local a decis suspendarea doar a reglementărilor urbanistice din cartierul Veterani, permițând continuarea dezastrului urbanistic din Palazu Mare ( până în anul 2023, când s-au revoltat locuitorii cartierului) și Mamaia, încă nestopat.

17. 
Tot în perioada mandatului de administrator public am stopat practica supraetajării imobilelor, prin interpretarea corectă a legii, interpretare confirmată de instanță. Fiecare supraetajare ar fi determinat aglomerări suplimentare ale zonelor, un număr crescut de autovehicule, un număr crescut de locuitori. Din păcate, deși interpretarea a fost validată de instanță, primarul municipiului a ales să o ignore și să reia autorizarea ilicită de supraetajări, ceea ce m-a determinat ca în luna ianuarie 2023 să-i solicit acestuia retragerea atribuțiilor de coordonator al serviciului autorizații de construire. În aceeași perioadă, am blocat prelungirea valabilități a numeroase reglementări urbanistice abuzive.

18. 
În anul 2024, prin asociația al cărei membru fondator sunt ( Acțiunea Civică pentru Constanța) am inițiat demersuri de anulare a autorizației de construire emise de primarului Constanței, Vergil Chițac, pentru construirea în Parcul Tăbăcărie a unui nou Delfinariu.

19. 
Tot în anul 2024, în calitate de avocat, am inițiat demersuri de anulare a PUZ Campus și a 2 autorizații de construire abuzive emise de primarul Constanței, Vergil Chițac, una în cartierul Palazu Mare, cealaltă în cartier Campus. Litigiile sunt în curs.

Echipa mea sunteți VOI! Constanța suntem NOI!

2024 | Felicia-Nadina Ovanesian